Hirdetés

Statisztika

Tartalom találatai : 82671


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates

Ultrahangos tisztítás


Az ultrahangos tisztítók működési elve a folyadékok összenyomhatatlanságán alapszik. Az ultrahang-generátor által előállított 20-40 KHz közötti frekvenciájú 400-500V feszültségű elektromos rezgéseket néhány speciális rezgés-átalakítóval, úgynevezett rezgőfejjel mechanikus rezgésekké alakítjuk át. Ezen mechanikai rezgéseket vezetjük a mosó folyadékba. A folyadékok összenyomhatatlansága alapján a rezgéshullámok a folyadék teljes térfogatában nagyjából egyenletesen terjednek. A rezgéskeltők által létrehozott mechanikai rezgések megfelelő energia-bevezetés esetén kavitációs buborékokat hoznak létre. A kavitációs mikrovákuumok megszűnésének pillanatában hatalmas, kb. 1.000 bar helyi nyomás különbségek lépnek fel, mely mikro robbanások sorozata igen agresszív módon letép mindennemű szennyeződést a munkadarabok felületéről.

Ez a fizikai jelenség önmagában még nem igazán fogható eredményes munkára, hiszen még hiányzik a másik feltétel, a felületekről eltávolított szennyeződéseket kémiai úton megkötni, semlegesíteni képes oldószer. A leváló szennyeződést a jól megválasztott oldószer megköti, beburkolja, így akadályozva meg annak visszatapadását. A megfelelő oldószer és zsírtalanítási technológia megválasztása minden esetben tisztítási kísérletek lefolytatása után történik meg. A tisztítás minden olyan helyen eredményes lesz, ahová a tisztító folyadék el tud jutni. Így a szabad szemel alig látható részeket is könnyedén tisztíthatjuk, melyeket hagyományos módon nem tudunk elérni.

A tisztítás előnyei:

  • gyors, alacsony kézi munkaerőt igénylő;
  • bonyolult termékek tisztítására is kiválóan alkalmas (pl karburátor, injektor);
  • olcsó megoldás.
  • sokféle terméktípus esetén is használható (pl. nyáklapok, ékszerek, szemüvegek, orvosi műszerek, üvegek stb...)
Az ultrhangos tisztítással több tízezer forint értékű injektorok, karburátokok tisztíthatóak meg úgy, hogy működésük az eredeti használhatósággal azonos. 

Hirdetés

Hirdetés